Om Grodan

 

Föräldrakooperativet Grodans historia:
Här berättar Anna Jakobsson som var med och startade vår förskola 1988-89.

Grodans historia började hösten 1988 i Enbackens lekpark i Midsommarkransen. Eftersom vi tillbringade varje förmiddag med barnen där kom vi att lära känna varandra och tanken till ett föräldrakooperativ föddes. Vi var då sex familjer med barn i ett till två års ålder. Efter att vi bildat föreningen Grodan började sökandet efter en lämplig lokal. Slutligen fick vi genom Familjebostäder tag på en lokal på Terrängvägen i Västertorp.

Lokalen som tidigare varit en lekskola och stått tom i några år var i stort behov av renovering. Av ekonomiska skäl bestämde vi oss för att ta saken i egna händer. Ett flertal kvällar och helger träffades vi och målade, tapetserade och inredde. Övriga uppgifter såsom inköp av möbler, mat, administrativt arbete mm delades upp på alla medlemmar.

Personalproblemet löste sig ganska snabbt och smidigt. En av oss föräldrar tog kontakt med sin kusin som i sin tur rekommenderade en kurskamrat från förskolelinjen. Då vi träffats några gångar beslöt vi att tillsammans starta upp Grodan.

Vi har under det halvår det tog att bilda vårt föräldrakooperativ stött på både problem och konflikter. Vi har offrat helger och kvällar till planering och arbete. Men ändå var steget från tanke till verklighet inte långt pga starkt intresse och engagemang från föräldrar och personal.

Redan efter ett par år var lokalerna på Terrängvägen för liten och då fick vi fatt i vår nuvarande lokal på Störtloppsvägen, dit vi flyttade 1991.

Från början hade Grodan åtta barn. Verksamheten har nu växt och för närvarande har vi 17 barn. Tillsammans gäller det att förvalta verksamheten på bästa sätt så att vi kan lämna över en bra förskola till nästa generation småbarnsföräldrar.